Dal z czerwonej soczewicy

Dal to taki gęsty sos, popularny w Indiach i Nepalu. Można robić go też z grochu, ale czerwona soczewica ma poważną przewagę – szybciej się rozgotowuje.

Potrzebne są:

- soczewica
– oliwa
– czosnek
– curry albo jakaś masala
– chilli
– sos sojowy

Na oliwie przysmażamy na złoto czosnek. Potem wystarczy wsypać soczewicę i zalać wodą tak żeby jej lustro było około 2 cm nad ziarnami. Jak soczewica wchłonie wodę dodajemy przyprawy (ile kto lubi) i czekamy aż wszystko ładnie się rozpapla.

To jest wersja basic, bo można dodać jeszcze cebulę (wcześniej podsmażoną), starte warzywa (marchew, pietruszka), sproszkowaną paprykę słodką.

Dal jest super na gorąco z ryżem, ale jak wystygnie i stężeje jest znakomity do smarowania pieczywka.

Średnia ocena
(głosy: 0)

A,

gdzie tu mięcho?
Czy my mamy już naprawdę odżywiać się kluchami, sałatą i jakimiś falafelami?
A kartofle z sosem, a mizeria, a deser, a przekąska?
Igła


a po co

tu mięcho?

“Elämä on kuin suklaarasia, koskaan ei tiedä mitä saa.”


A co ja, sikorka

jestem, z gołym pępkiem?

Czyli to przystawka?
Igła


Hm, wyglada ciekawie,

choć nie powiem, że bardzo zachęcająco:)
No, ale ja do roślin fasolopodobnycvch toi uprzedzenie mam.
Panie Igło, a bez mięsa to się nie da czasem?

Pzdr


Igło

może być przystawką do karkóweczki albo golonki w piwie :)

“Elämä on kuin suklaarasia, koskaan ei tiedä mitä saa.”


DOCENT

kilka uwag komentatorskich:

łatwe, szybkie, tanie i na czuja smaczne

Prezes , Traktor, Redaktor


max

i tak jest :)

“Elämä on kuin suklaarasia, koskaan ei tiedä mitä saa.”


To brzmi lepiej

Ale spadam, bom plamę zaliczył.
Igła


Subskrybuj zawartość